23 de març del 2016

5 propostes per viure la Setmana Santa en família a l'Empordà

Per Setmana Santa ens agafa unes ganes boges d’anar a la platja, però aquí dalt, a l’Empordà, encara fa fresca... així que mirem de compaginar la platja amb les tradicions empordaneses!!! 


1. La processó de Verges


Dijous Sant no podeu faltar a la processó de Verges. Segurament el més conegut de la processó és la representació i la processó pels carrers que es fa el dijous a la nit. Però nosaltres vivim la processó en família amb uns horaris més adaptats als nens. 

El Dijous Sant, a les 5 de la tarda, anem a Verges a veure la desfilada de les Manages (romans) nosaltres sempre els esperem a la plaça de l’Ajuntament, a on fan diferents desfilades i t’hi pots passar una bona estona. 


I després, si encara ens queden forces, anem a la plaça de les escoles, o a veure el carrer dels cargols. M’encanta perquè la gent de Verges viu la processó amb molta passió i això fa que et transmetin el respecte i la força de les tradicions


I si voleu veure la representació i la processó en família, us recomano que hi aneu el dissabte a les 5 de la tarda, a la processó dels petits. Els textos i els gestos són els mateixos que en la processó dels grans, de fet són els futurs actors de la processó!!!


2. Bandera de Catalunya


Divendres Sant, al poble del costat, a Bellcaire d’Empordà s’hi representa l’espectacle teatral medieval “Bandera de Catalunya – la fi del comtat d’Empúries”.

La representació és a les 10 de la nit i, si els nens ja són una mica grans, val la pena conèixer la història explicada pels mateixos protagonistes: Els pirates que saquejaven els castells, els trobadors que explicaven el què passava al món, la conquesta de Jaume I, etc.


A més, durant tot el dia de Divendres Sant i Dissabte hi ha mercat medieval pels carrers del voltant del castell amb mostres d’oficis, espectacles d’animació i música trobadoresca per a tota la família

Als nens els encanta fer la volta el castell o inclús pujar la muralla com els pirates de la representació teatral. I el dissabte, aquest any, també hi haurà una arrossada popular amb corrandes i improvisacions musicals de sobretaula i Ball de cançons amb Bitayna.


Per cert, entre Verges i Bellcaire d’Empordà, hi ha el poble de la Tallada d’Empordà amb un dels parcs més magnífics de l’Empordà parc infantil, taules de picnic, pista de tennis, camp de futbol, canastes de basquet, parc d'skate, parc per a la gent gran....i a l'estiu, inclús, piscina!



3. Brunyols de l’Empordà


Els pobles de l’Empordà per Setmana Santa fan olor a brunyols, i és que sempre trobareu una casa o altre que els estan coent. Des de que em vaig emparentar amb un empordanès que he tingut curiositat per aquesta tradició i cada any, gràcies a la meva sogra, fem brunyols. 

Nosaltres hi estem tot el dia. Al matí quan jo arribo, ella ja té tots els ingredients apunt. Agafem una palangana ben grossa i comencem a posar ous, llet, rejolís, matafaluga, pell de llimona, sal, sucre,...i la farina!!! No us puc dir la recepta exacte perquè encara no me l’ha passat mai... ;-)


A mi el que m'agrada més és pastar-los!!! i ja ho puc fer bé, perquè si no queden bons sempre la culpa és de qui els ha pastat... o sigui meva...jeje Després deixem reposar la massa a la vora del foc durant 3 o 4 hores, i ja els podem coure!



Ara només queda provar-los i preparar un platet de brunyols per a cada veí. I el platet sempre torna ple... dels brunyols que han fet els veïns. M'encanta viure i fer poble! 


Ah per cert, dels bunyols a l’Empordà en diem brunyols! Bon profit!!!! 



4. L’Escala


Ara anem a caminar!!! A l’Escala segur que tots coneixeu Empúries, amb el seu passeig i platges magnífiques, o Montgó, un paradís a recés de Tramuntana. Però jo avui us vull parlar d’un racó no tant conegut... Les Planasses.


Nosaltres deixem el cotxe al pàrquing del port, davant dels centres de submarinisme, i agafem el camí pel costat de les drassanes. El primer en què es fixen els nens són amb els búnquers, un bon moment per parlar de pirates i corsaris.


El camí continua arran de mar, passant per platges de còdols, i s’enfila amunt entre pins. Cal anar en compte amb la mainada perquè més endavant el camí de ronda passa pel costat de penya-segats fins arribar a Illa Mateua.


A la primavera, és espectacular veure la farigola, el romaní i l’estepa florida i inclús uns lliris petits de tots colors. Al mar, veurem la roca del Salpatx, el golf de Roses i a l'horitzó les muntanyes del Canigó ben nevades.


De tornada, podem visitar el Maram, centre d'interpretació del peix, per conèixer el port, la llotja i les arts de pesca. A més, durant tot l'any hi fan activitats per nens, adults i tota la família.



5. L’Estartit


I finalment arribem a la platja!!! La platja de l’Estartit, amb les illes medes al fons, és un paisatge magnífic per jugar a la sorra, fer castells, partits de futbol, i inclús remullar-nos una mica...


A darrera, hi ha taules per fer pícnic i el passeig que va des del port passant per les platges l'Estartit fins a la gola del Ter.


A nosaltres ens agrada molt els parcs infantils de l’Estartit, des del barco pirata que trobem a la mateixa platja, al castell que trobem abans d’arribar al port, o el tren de fusta, al costat de l’oficina de turisme, a on hi fem uns concerts i uns “bailoteos” excepcionals. ;-)


I no fa pas gaire, varem descobrir el parc de les aus i ens va encantar! És un parc familiar a on només arribar et donen menjar pels animals de granja. Després pots veure totes les classes d’aus i ànecs provinents d'arreu el món, fer-te fotos amb els lloros, visitar cérvols i daines, i finalment, pots donar una barra de pa al burro català.


Que tingueu una Setmana Santa fantàstica en família per gaudir de les platges de la Costa Brava i viure les tradicions de l’Empordà!


I vosaltres com viureu la Setmana Santa?


3 comentaris:

  1. Aquí pots deixar els teus comentaris!!! ;-)

    ResponElimina
  2. Llàstima que no som a l'Empordà per Setmana Santa, perquè fariem més d'una activitat de les que ens recomanes! Gràcies!!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...