14 d’abril del 2016

Redescobrint els sentits a pirates a la vista! #FamíliaIntrèpida #InCostaBrava #Llançà

Aquest cap de setmana hem estat amb un grup de famílies a l’Alberg Costa Brava amb el programa de #FamíliaIntrèpida a Llançà. I és curiós com han aparegut sentits que tenia quasi oblidats, com el tacte o l’olfacte.

Mitjançant els sentits els nens interpreten el món que els envolta però a mida que ens anem fent grans desenvolupem més alguns sentits considerats més importants, com la vista, i en canvi deixem de banda altres sentits, com l'oïda o el gust.

Avui us parlaré de com la Família Intrèpida ha redescobert els sentits gràcies al programa Pirates a la Vista!



El tacte: Els ulls de la sirena


Els nens petits aprenen sobre el món a través del tacte, però a mida que anem creixent les nostres mans es passen el dia tocant el mòbil, la roba, les olles... on són els elements naturals? 



Per buscar Els ulls de la sirena hem tocat la sorra, les pedres, les curculles, la posidònia, l’aigua del mar...només amb el tacte hem pogut distingir el tacte rugós d’un cargol, el tacte aspre d’una pedra o el tacte finíssim d’un ull de sirena. Quin relax estar a la sorra tranquilament buscant tot de cosestes minúscules.


Els més atrevits també han experimentat el tacte amb els peus: les petjades a la sorra, la rugositat de les roques, la temperatura de l’aigua de mar... I tocant tot el que trobàvem, hem après infinitat de coses sobre els animals i les plantes del mar. 

Curiositat: Sabíeu que per aquet mar passa una corrent submarina que porta com 6 vegades el cabal del riu Ebre plena de plàncton i és per això que podem veure balenes al Cap de Creus?


La vista: El tresor del pirata


El meu oculista estaria molt content amb aquesta activitat ja que sempre m’ha recomanat fer exercicis d’ulls mirant a l’horitzó, sobretot jo que em passo tantes hores davant l’ordinador


Que important que és la vista per poder interpretar un mapa i guiar-nos amb una brúixola per buscar el tresor del pirata a Cap de Ras. Però encara més interessant és aprendre com estan adaptades les espècies a la sorra, la salt i el vent.


I quan aixequem la vista i mirem a l’horitzó ens hi podem passar hores i més hores tot buscant balenes, dofins, vaixells, gavians, bancs de peixos, etc. Cap de Ras és un Cap de Creus en petit per les formes de les seves roques, els penya-segats i les seves cales fantàstiques. El paisatge, això si que és un tresor!


Curiositat: Sabíeu que els pirates arribaven a la Costa Brava només per agafar queviures (menjar, aigua, etc.) i no agafaven persones, sinó no haguessin pogut tornar a agafar més queviures?


La Oïda: Els sons de la nit


Aquesta activitat l’hem fet a la nit, perquè és com aquelles activitats que fem fer als petits de casa per desenvolupar l’oïda en què els tapem els ulls i han d’endevinar quin soroll és.

De nit, la vista quasi no ens serveix i hem de parar molt bé l’orella per sentir els diferents animals nocturns. Primer en Marcel ens ha explicat, en el mateix alberg, els diferents animals que podem trobar per aquesta zona i els seus sons i després hem fet una petita sortida pels voltants de l'alberg per escoltar i veure'ls.


Crec que és la primera vegada que vaig amb els nens al bosc de nit.  Estar enmig del bosc asseguts i escoltar el silenci del bosc a la nit ha estat una experiència genial! Personalment crec que des de que anava a campaments que no tenia aquest contacte tant directe amb el bosc de nit. Una de les coses també interessants és que hem experimentat la por i n'hem parlat com una cosa natural.


Curiositat: Sabíeu que les granotes no fan: croac, croac, i que els mussols no fan: uh, uh


L’olfacte: La primavera a la Costa Brava


Sembla que la Costa Brava hagi d’estar en el seu màxim esplendor a l’estiu, però en realitat cada època de l’any té les seves coses bones per gaudir de la Costa Brava. 

És a la primavera quan la majoria de plantes floreixen i estan en el seu màxim esplendor, és quan a més del blau del mar podem veure el groc de la ginesta, el taronja dels pins, el lila de l’estepa, el rosat de la farigola o el rosetó dels lliris.


És clar que a la primavera ens podem trobar dies de pluja, dies de tramuntana, dies de sol... però sincerament, a l’estiu també! I com diuen els nostres amics danesos: hem tingut la sort de veure aquest paisatge amb el seu vent característic, la tramuntana.

Curiositat: Sabíeu que a Cap de Ras hi ha una espècie endèmica que només es pot trobar al Cap de Creus i al Montgrí?


El gust: Les explicacions d’en Marcel


A que tenen gust les explicacions d’en Marcel? Segur que són molt dolces i saboroses perquè els nens no s’han allunyat d’ell ni per un instant i inclús els més petits han preguntat, comentat, explicat, jugat, experimentat, buscat, trobat, investigat... i és que de vegades no semblen els mateixos nens a dins que a fora de casa.


Jo crec que ens hem enamorat del territori gràcies a la passió d’en Marcel de Gregalada per aquesta Costa Brava. La seva passió pels bitxos, el seu interès per la història i la seva imaginació per les llegendes fan que vegis la Costa Brava amb uns altres ulls. És d'aquelles persones amb les quals podries estar parlant hores i hores, i no es fa mai un silenci.

Curiositat: Sabíeu que totes les curiositats que us he anat explicant són coses que he après gràcies a en Marcel de Gregalada durant el cap de setmana Família Intrèpida?


La intuïció (el sisè sentit): La relació entre les famílies


He introduït aquest sisè sentit per explicar el que hem viscut entre les famílies que ens desconeixíem però que a poc a poc, moment a moment ens hem anat relacionant, coneixent i compartint


No portàvem ni una hora a l’Alberg Costa Brava quan hem anat a sopar i en Guim ja es volia seure al costat de una de les nena que ha acabat de conèixer. I quan l’Ona ha acabat de sopar ha anat a jugar amb altres nens i jo he pogut acabar de sopar mentre parlava amb altres pares, no és extraordinari? Crec que mai havia vist els meus fills tant autònoms.


M’ha sorprès que entre les famílies tenim més en comú del que ens pensem, i que a vegades sembla que “només t’estigui passant a tu” quan en realitat tots els nens, o quasi bé tots, passem per les mateixes fases.

M’ha encantat compartir amb altres famílies “desconegudes” moments íntims sobre la criança dels nostres fills: famílias en ruta, els petits viatgers i petits retrats. Gràcies a tots!!!



Curiositat: Sabíeu que en Guim ja està comptant els dies que queden per anar a la pròxima proposta de Família Intrèpida?


I tu, quin sentit t'agradaria redescobrir?


M'agradaria donar les gràcies a: Albergs Costa Brava Pirineu de Girona, Ajuntament de Llançà i Patronat de Turisme Costa Brava.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...